
FLORON Verspreidingsonderzoek Vaatplanten
Om de verspreiding van wilde planten in Nederland te volgen, heeft FLORON samen met het CBS een meetprogramma opgezet. Dit bestaat uit drie delen. Het eerste onderdeel is Het Nieuwe Strepen, waarbij twee floristen onafhankelijk van elkaar gedurende een dag door een vierkante kilometer lopen om zoveel mogelijk plantensoorten te vinden. Het tweede onderdeel is gericht op het inventariseren van witte gebieden, zodat echt heel Nederland op planten onderzocht wordt. In het derde onderdeel zoeken we gericht naar ‘vergeten’ groeiplaatsen van zeldzame plantensoorten om te kijken of ze er nog staan. Aan het verspreidingsonderzoek doen ongeveer 500 vrijwilligers mee.

BLWG Meetnet Korstmossen in Stuifzanden
Korstmossen zijn indicatorsoorten voor de kwaliteit van stuifzandvegetaties. Op ruim 100 plekken in het land liggen permanente plots van 100-400 m2 waarin korstmossen geteld worden. De plots worden om de vijf jaar opnieuw bezocht. De resultaten worden gebruikt voor het actualiseren van de Rode Lijst-status.
BLWG Meetnet Geel Schorpioenmos
Voor de zeer zeldzame Habitatrichtlijnsoort Geel schorpioenmos is een speciaal meetnet opgezet, omdat de soort veel gemist wordt bij andere typen natuurmonitoring. De soort is erg lastig te herkennen. Elke drie jaar wordt deze soort gemonitord op alle bekende vindplaatsen. Bij elke vindplaats wordt de aanwezigheid gescoord in vakken van 10×10 meter.
Meetprogramma's
De NEM-meetnetten
Nieuws
Uit het veld
Minder bijen geteld bij jaarlijkse bijentelling
Er zijn tijdens de Nationale Bijentelling minder bijen geteld dan vorige jaren. Dat komt volgens de organisatie door het koude weer.
NEM Kwaliteitsrapport over 2022
Het Kwaliteitsrapport NEM over 2022 is gepubliceerd en hier te downloaden.